Top 3 pomysły na tort dla opornych

Któż z nas nie ma ochoty od czasu do czas na zjedzenie pysznego tortu. Jednak nie ma się co oszukiwać nie zawsze jest łatwo znaleźć cukiernię, która przygotowuje naprawdę dobre wypieki. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by właśnie tort przygotować samodzielnie. Tym bardziej, że jest to całkiem łatwe – o ile skorzystacie z naszych pomysłów. Dziś przedstawimy Wam top 3 pomysły na tort dla opornych. Zaczniemy jednak od przygotowania biszkoptu, wszak ma on kluczowe znaczenie dla udanego wypieku.

Dobry biszkopt to podstawa

Bazą każdego tortu jest oczywiście biszkopt. Wiele osób uważa, że upieczenie dobrego jest naprawdę trudne. Jednak nic bardziej mylnego. Kluczem do sukcesu jest zachowanie właściwych proporcji ciasta i ścisłe przestrzeganie czasu pieczenia. Na początek będziemy potrzebować 6 jajek, które należy wyciągnąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem ciasta. Teraz należy jeszcze przygotować 200 gram cukru białego, koniecznie drobnego, a także 150 gram mąki pszennej, a także 120 gram mąki ziemniaczanej oraz 2 łyżki wody. Do wysokiego naczynia wbijamy całe białka, które ubijamy na sztywną masę. Gdy piana jest już ubita, odkładamy miskę w inne miejsce. W drugiej umieszczamy żółtka i ubijamy je z cukrem do czasu aż piana będzie jasnożółta. Po tym czasie dodajemy do niej dwie łyżki wody oraz powoli dosypujemy obie mąki – pamiętajcie przy tym, aby cały czas ubijać masę. Gdy składniki się już połączą, dodajemy do nich pianę z białek. Ale pamiętajcie, by zrobić to bardzo delikatnie. Absolutnie nie należy już ubijać masy, lecz trzeba połączyć białka z pozostałą masą używając szpatułki. Teraz przekładamy już masę ciasta na tortownice pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Pamiętajcie jeszcze, by absolutnie nie otwierać przez pierwsze 20 minut drzwiczek piekarnika, bo biszkopt opadnie. Po tym czasie ciasto jest już gotowe i gdy lekko ostygnie przekrawamy je w poprzek dwukrotnie tak, by powstały trzy plastry. Taki biszkopt będzie bazą dla naszych dwóch tortów. Warto jeszcze przygotować jego wersję kakaową, która przyda się do przygotowania tortu czekoladowego. W tym przypadku postępujecie tak samo, tyle tylko, że zamiast 150 gram mąki pszennej dodajecie 100 gram mąki oraz 50 gram kakao.

Top 1: tort owocowy

Skoro biszkopt już upieczony, to czas przejść do przygotowania tortu. Na początek na pierwszym plastrze ciasta umieszczamy pokrojoną w kostkę brzoskwinię – można użyć tej z puszki. Delikatnie też skrapiamy biszkopt zalewą. W międzyczasie możemy już przygotować krem. Otóż wystarczy tylko ubić około 1 litra śmietany kremówki, następnie dodać łyżkę cukru pudru pomieszanego ze śmietan-fixem. Gdy śmietana jest już sztywna, nakładamy jej część na pierwszy biszkopt i pokrywamy brzoskwinie. Do pozostałej masy wrzucamy garść malin, jagód oraz pokrojonego w kawałki banana, całość blendujemy i nakładamy na następny plaster. Teraz pozostaje już tylko przykryć masę ostatnim plastrem. Tort jest już prawie gotowy. Należy jeszcze na górnej jego części umieścić ulubione owoce, a następnie do pozostałej śmietany dodać kilka kropel złotego barwnika i udekorować brzegi ciasta. Przyda się jeszcze podkład do tortu, na którym umieszczamy wypiek i wkładamy go do lodówki.

Top 2: tort ekspresowy Oreo

Kolejna nasza propozycja jest jeszcze szybsza do wykonania. Wystarczy tylko 500 gram ciastek oreo, które blendujemy. Masa będzie bardzo kleista. W międzyczasie ubijamy litr śmietany kremówki. Gdy już śmietana będzie sztywna dodajemy do niej masę oreo i całość mieszamy. A potem pozostaje już tylko przełożyć biszkopty masą oraz udekorować boki i górną część ciasta. Na górnym blacie możecie też umieścić kilka połówek ciastka, które będą świetną dekoracją. Podkłady pod tort również w tym przypadku się przydadzą.

Top 3: tort czekoladowy

Teraz użyjemy biszkoptu kakaowego i przygotujemy szybki tort czekoladowy. Otóż w kąpieli wodnej rozpuszczamy 200 gram czekolady mlecznej. W osobnej kąpieli wodnej rozpuszczamy 200 gram czekolady białej, a potem ubijamy litr śmietany kremówki. Dzielimy ją na pół i do jednej dodajemy masę mleczną, a do drugiej z białej czekolady. Przekładamy kremami biszkopt, a pozostałą masą dekorujemy brzegi ciasta wykonują esy floresy raz z białej, a raz z ciemnej czekolady. Przekładamy ciasto na podkładkę pod tort i gotowe.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ciasteczka

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie plików Cookies. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności.