zakupy spożywcze - sklep
Kuchnia i gotowanie

Tanie gotowanie – czy to możliwe?

Oszczędność w kuchni to temat na topie. Każdy z nas, prowadząc własny dom, widzi, ile pieniędzy poświęcamy na jedzenie. Niestety, czasami wydajemy te pieniądze na rzeczy całkowicie zbędne i zupełnie niepotrzebne kupując ponad własne zapotrzebowanie i potem wyrzucamy owe jedzenie. Jest ono już często zepsute lub po terminie ważności.

Zakupy kontrolowane

Zapisywanie codziennych wydatków i kontrolowanie zakupów to klucz do prowadzenia rozsądnego domu, w którym nigdy niczego nie zabraknie, ale w którym również nie będzie zjawiska marnowania jedzenia. Jak zaoszczędzić na jedzeniu, żeby nic sobie nie odmówić, a jednak zostawić trochę pieniędzy w kieszeni?
1) Przeanalizuj codzienne wydatki na jedzenie i ustal określony budżet, poza który nie kupujesz dodatkowego jedzenia. Musi to być mądra i przemyślana decyzja.
2) Kupuj produkty, które naprawdę smakują domownikom
3) Ogranicz korzystanie z karty a zacznij używać „żywej” gotówki, dzięki temu wiesz, ile dokładnie pieniędzy masz na wydanie i nie zaszalejesz beztrosko na zakupach.

Jak oszczędzić na jedzeniu i nie wyrzucać żadnych produktów? Przede wszystkim ważne jest planowanie poszczególnych posiłków i kupowanie tylko tego, co mamy pewność, że zostanie zjedzone. Oczywiście nadmiar pokarmu również można wykorzystywać od razu po obiedzie – z ziemniaków z obiadu możemy zrobić kopytka, z warzyw – zupę, a suchy chleb usmażyć na patelni obtaczając go wcześniej w jajku. Będzie to doskonała przekąska na śniadanie lub domowa potrawa, którą możemy zaserwować, jako wyjątkowo tanią kolację.

 

Wybieraj produkty sezonowe

Tanie gotowanie polega również na wykorzystaniu składników lokalnych i kupowaniu produktów sezonowych. Nie bójmy się kupować w sklepach tańszych czy dyskontach- często można tam znaleźć naprawdę ciekawe produkty w atrakcyjnych cenach. Jeżeli chcemy kupić owoce na deser czy też warzywa do zupy i obiadu, kupujmy to, co akurat jest w sezonie. Dzięki temu nie tylko oszczędzimy, ale również docenimy smak prawdziwych, świeżych, dopiero co zebranych produktów.

Jak zaoszczędzić na jedzeniu, jeżeli nasza dieta nie jest zbyt zdrowa i pijemy dużo słodkich, drogich napojów, a nasze dzieci uwielbiają słodycze?
Z pomocą przyjdzie tutaj zmiana diety i korzystanie z lokalnych bazarków i sklepów, w których są polskie produkty. Tak już działa rynek- polskie słodycze są tańsze od tych zagranicznych, w dodatku często zdrowsze, o lepszym składzie. Zacznijmy kupować z głową, przechodząc na zdrową dietę. Przecież wiele rzeczy nie musimy kupować, a po prostu zrobić w domu. Kompot z kupionych na bazarku owoców czy też domowe wypieki i batoniki wyjdą o wiele taniej, niż produkty kupne i oczywiście o wiele bardziej zdrowo.

 

Gotowe dania? A może zamrozić?

Jak oszczędzać na jedzeniu, gdy nie mamy czasu na gotowanie i dlatego też kupujemy gotowe, drogie dania lub po prostu zamawiamy jedzenie z restauracji?
Tutaj z pomocą znowu przyjdzie nam planowanie. Gdy przychodzi wiosna i lato, w sklepach jest mnóstwo tanich warzyw i owoców. Wtedy należy uwolnić swój talent kulinarny i zasiąść do robienia przetworów. Domowe leczo, ketchup, pierogi ze świeżymi owocami czy też tanią w okresie świątecznym kapustą kiszoną to coś, co warto zamrozić i otworzyć wtedy, gdy musimy zjeść coś na szybko, a nie chcemy wydawać pieniędzy. Tanie gotowanie to nie jest ciężka sprawa – wystarczy trochę chęci, wiedzy i umiejętności planowania.

 

———–
Zdjęcie: pixabay.com/ElasticComputeFarm
CC-License: CC0

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij