Przyczyną powstawania kamienia w czajniku jest twarda woda. Nieestetyczny osad jest szkodliwy dla urządzenia oraz może zmienić smak wody w nim gotowanej, a przygotowywane napoje zostawiają brzydki osad na szklankach.
Jak usunąć kamień z czajnika?
Wiele osób wykorzystuje do tego ocet, jednak najprostszym sposobem na odkamienianie czajnika jest kwasek cytrynowy. Wystarczy małe opakowanie kwasku wsypać do czajnika, wlać i zagotować wodę a po godzinie wylać ją i dobrze wypłukać wnętrze czajnika. Kwasek ma tą przewagę nad octem, że czajnik łatwo jest wypłukać i w domu nie ma brzydkiego, ostrego zapachu. Warto wykorzystać ten prosty i tani trick na pozbycie się kamienia z czajnika.
Zapobieganie osadzaniu się kamienia pomoże na dłużej utrzymać sprawność czajnika.
Ja kupuję w markecie tabletkę i to załatwia sprawę 😉
Ile wlac tej wody na paczkę kwasku
Zazwyczaj najlepiej wlać wodę do maksymalnego poziomu oznaczonego na czajniku i dosypać opakowanie kwasku (do mniejszego czajnika małe, do większego czajnika większe).