Kto może pić mocną Yerba Mate?

Yerba mate to napój, który w ostatnich latach zyskuje mocno na popularności, szczególnie wśród osób, które poszukują równie pobudzającego napoju jak kawa, ale o lepszych walorach zdrowotnych. Pierwsze zetknięcie z mocną yerbą może być jednak nieprzyjemne dla osób, które dotąd nie miały z nią do czynienia. Czy silny napar z tego suszu może pić każdy?

Dlaczego warto zaczynać od słabszej yerby?

Yerba mate to susz, który cechuje się bardzo wysoką zawartością alkaloidów pobudzających ciało i umysł, a do tego witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Prawidłowy sposób jej zaparzania to klucz w uzyskaniu naparu o odpowiedniej mocy, ale jak najmniejszej goryczy. Mimo to, gdy wsypie się zbyt dużo liści do swojego matero, yerba może być bardzo intensywna w smaku i lekko gorzka, co nie każdemu będzie odpowiadało. Mocna yerba to dobry wybór dla osób, które przyzwyczaiły się już do jej specyfiki i chcą potęgować swoje doznania, zarówno jeśli chodzi o właściwości pobudzające, jak i smak. Na https://www.yerbamatestore.pl/ warto na początek skierować swoje kroki ku słabszym gatunkom yerby, aby spokojnie pozwolić swojemu organizmowi na przyzwyczajenie się do tego naparu.

Czy są przeciwwskazania do picia yerby?

Choć yerba mate jest polecana każdemu, również młodzieży, osobom starszym, sportowcom czy pracującym umysłowo, to ze względu na wysoką zawartość kofeiny, nazywanej w tym przypadku mateiną, nie powinny jej pić pewne grupy osób. To przede wszystkim:

  • kobiety w ciąży
  • dzieci
  • kobiety karmiące piersią
  • osoby cierpiące na schorzenia układu pokarmowego

Silne działanie pobudzające yerba wykazuje również na żołądek i jelita, dlatego osoby, które mają wrażliwe żołądki raczej powinny się jej wystrzegać. Jest na to jednak sposób – wystarczy pić słabszą wersję yerby!

Jak parzyć prawidłowo yerbę?

Po wybraniu odpowiedniego gatunku wysokojakościowej yerby, na przykład tej o słabszym działaniu lub z dodatkiem ziół, należy nasypać jej odpowiednią ilość do swojego matero. Początkowo warto spróbować naparu z około 1 łyżeczki, z czasem dosypując jej nieco więcej, lub zastępując słabszy gatunek tym mocniejszym, na przykład z dodatkiem guarany, wykazującym silniejsze właściwości pobudzające. Yerbę należy parzyć wodą w temperaturze 70-80°C, zalewając ją początkowo tylko do przykrycia liści woda, a gdy napęcznieją, zalewając ją do pełnej wysokości naczynia. Gdy yerba przestygnie, należy pić ją przez bombillę – specjalną słomkę, która odfiltrowuje susz od naparu. Co ważne – jedną porcję ostrokrzewu paragwajskiego popijać można w zasadzie przez cały dzień, dolewając do zużytych liści kolejne porcje wody, aby wydobyć z niej cały smak i właściwości odżywcze oraz pobudzające. Mocna yerba to propozycja dla tych, którzy w ciągu dnia prowadzą bardzo aktywne fizycznie i umysłowo życie i potrzebują maksymalnego pobudzenia, a jednocześnie cieszą się dobrym zdrowiem i mogą sobie na nie pozwolić. Warto wiedzieć, że choć yerba solidnie pobudza, to nie powoduje efektu spadku energii po kilku godzinach jak kawa, a co najważniejsze – nie utrudnia zasypiania nocą, a wręcz przeciwnie – uspokaja układ nerwowy sprzyjając wypoczynkowi.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *