Zdrowie i uroda

Żywieniowi sprzymierzeńcy

Nie od dziś wiadomo, że aby utrzymać dobrą sylwetkę, należy dbać o zdrową dietę. Ale sylwetka to nie wszystko. Najważniejsze jest dostarczanie do naszego organizmu takich składników, które pozytywnie działają na nasze zdrowie. Czas więc na odkrycie wielu kart i ukazanie prawdziwych hitów żywieniowych!

1. Buraki

Surowe, pieczone, gotowane, zawarte w soku – wszędzie smakują równie dobrze, co działają! Przede wszystkim chronią nasz organizm przed nowotworami oraz zapobiegają chorobom serca. Są doskonałym źródłem błonnika i posiadają bardzo mało kalorii – w stu gramach produktu, znajdziemy tylko 42 kalorie! Ponadto, buraki stosowane są w leczeniu nadciśnienia, a dzięki związkom w nich zawartych, zyskujemy więcej energii!
Wiadomo, nie wszyscy są wielkimi fanami tego warzywa. Jednak odpowiednio przygotowane nie podrażnią kubków smakowych i będą doskonałym wsparciem dla naszego organizmu!

2. Grejpfruty

Oto prawdziwa bomba witamin! Miąższ zawarty w jednym grejpfrucie daje nam więcej witaminy C, niż dzienne zapotrzebowanie! Ponadto są źródłem witaminy A, B oraz potasu. Niskokaloryczny, orzeźwiający owoc to niezbędnik w dietach redukcyjnych poprzez przyspieszanie przemiany materii. Jak wpływają na nasze zdrowie? Oczywiście zwiększając naszą odporność. Przez zawartość wielu witamin, jedząc grejpfruty chronimy nasz organizm przed jego osłabieniem i tym samym przed ryzykiem chorób. Ich działanie ma wpływ na serce, obniżając poziom cholesterolu i regulując ciśnienie. Nie lubisz grejpfrutów przez ich specyficzny gorzki posmak? Jeszcze nic straconego. Gorycz jest nieodłącznym elementem czerwonych grejpfrutów, które wśród innych odmian tego owocu, są pionierem. Jest to najzdrowsza opcja, ponieważ zawiera najwięcej witaminy C, likopenu i karotenoidów.

Smaku jednak oszukać się nie da, więc jeśli nie jesteś w stanie znieść gorzkiego posmaku, możesz sięgnąć po zielonego lub żółtego grejpfruta. Pierwszy z nich jest najdelikatniejszą w smaku i zarazem najsłodszą odmianą grejpfruta, zaś żółty jest kwaśny lecz pozbawiony goryczy. Jedynym ich minusem jest zawartość wartości odżywczych, która jest zdecydowanie mniejsza od zawartości w tradycyjnych, czerwonych grejpfrutach.

 

3.Brokuły

To zielone warzywo to zdecydowanie nasz przyjaciel! Brokuły posiadają wyjątkowe wartości odżywcze i tym samym plasuje wśród najzdrowszych warzyw na świecie. Ich uniwersalny smak pozwala na dowolne kompozycje smakowe z innymi produktami w tle. Jak działają? Przede wszystkim chronią przed rakiem, wrzodami żołądka i anemią. Ponadto korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego wzroku oraz regulują poziom cukru we krwi. Zawierają witaminy, minerały i sulforafan czyli silny przeciwutleniacz.

 

Składników – sprzymierzeńców jest o wiele więcej. Odpowiednie wkomponowanie ich w dietę pozwoli zatem nie tylko zadbać o piękne ciało ale także o jego piękną zawartość. Zdrowie to podstawa, dlatego dobrze zbilansowana i dopasowana dieta powinna być dla nas wszystkich priorytetem!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij