Zdrowie i uroda

Jak działa mango afrykańskie?

Odchudzanie jest nie lada wyzwaniem. Jeśli wybierzemy dobry plan odchudzania, walka z kilogramami będzie skuteczniejsza. Mimo, że nic nie przebije zdrowej diety i ćwiczeń fizycznych, suplementy naturalne mogą być wspomóc nasze wysiłki. Świetnym przykładem jest mango afrykańskie.

Działa ono poprzez zwiększenie metabolizmu.

Jak działa mango afrykańskie?

Właściwości odchudzające mango afrykańskiego zostały przypisane do hormonu, zwanego leptyną. Hormon ten odgrywa kluczową rolę w regulacji metabolizmu, apetytu, masy ciała. Naukowcy odkryli, że główne funkcje leptyny to tłumienie apetytu i zwiększone spalanie kalorii.

Kiedy mamy nadwagę, mamy tendencję do zmniejszonej ilości leptyny, co dodatkowo przyczynia się do problemów z nadwagą. Leptyna zwykle sygnalizuje mózgowi, gdy ktoś jest najedzony. Informuje go też, że nadszedł czas, aby coś zjeść. Afrykańskie mango pomaga w regulacji tego hormonu, a tym samym, pobudza wysiłek odchudzania.

Główne zastosowanie

Chociaż utrata waga jest głównym celem, dla którego stosowane jest mango, w ostatnich latach, ma też inne zalety farmakologiczne i odżywcze. Nasiona tego owocu są bogate w beta-karoten, który chroni przed wysokim ciśnieniem krwi, niepłodnością, rakiem, zgagą i problemami psychicznymi. Afrykańskie mango jest także bogate w żelazo, witaminy z grupy B i wapń.

Cukrzyca

Poprzez zmniejszenie masy ciała, zmniejszamy jednocześnie ryzyko zachorowania na cukrzycę. Jednak zaobserwowano też pozytywne efekty, jeśli chodzi o zrównoważenie poziomu cukru we krwi. Mango afrykańskie jest przydatne w celu zmniejszania wchłaniania glukozy. Błonnik z tej rośliny obniża nie tylko poziom glukozy w osoczu, ale także poziom cholesterolu i trójglicerydów. Dzięki temu poprawia się zdrowie układu sercowo-naczyniowego, zmniejszając tym samym ryzyko chorób serca lub udarów.

Otyłość

African mango hamuje enzym, znany jako dehydrogenaza glicero-3-fosforanowa. On właśnie przekształca glukozę w tłuszcz. Wspiera również białkową hormonalną adiponektynę, zwiększając insulinę i wrażliwość na leptynę. To z kolei zmniejsza spożycie kalorii i wspiera termogenezę.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij