Patelnie naleśnikowe są niezbędnym elementem wyposażenia kuchni, ponieważ naleśniki to jedno z ulubionych dań większości osób. Można przyrządzić je na słodko lub wytrawnie, to już zależy od osobistych upodobań, pomysłów na dobry farsz do naleśników nie brakuje.
Patelnie naleśnikowe – jakie znaczenie mają dobre patelnie przy smażeniu naleśników?
Patelnie naleśnikowe są wielofunkcyjne – przyrządzisz na nich nie tylko naleśniki, ale również pyszne omlety, placuszki na słodko, placki ziemniaczane czy jajka sadzone. Tym, co wyróżnia patelnie naleśnikowe od innych, są płytkie brzegi. Można dzięki nim bez problemu odwrócić naleśnik na drugą stronę. Nie musisz podrzucać go do góry, wystarczy delikatnie podważyć, a sam odejdzie bez trudu. Równomiernie nagrzewające się dno pozwoli na usmażenie naleśnika bez przypalania jego brzegów ani środka.
Na co zwracać uwagę smażąc naleśniki?
- nieprzywierająca powłoka – patelnie naleśnikowe z nieprzywierającą powłoką smażą równomiernie i nie pozwalają na przypalenie i przywarcie ciasta. Dzięki temu Twoje naleśniki będą idealne, łącznie z tym pierwszym!
- odpowiednie rozgrzanie patelni – jest ważne podczas smażenia już od samego początku. Patelnie Tefal posiadają praktyczny Thermo-signal czyli wskaźnik właściwego rozgrzania patelni;
- rączka, która nie przegrzewa się zbyt szybko – smażenie naleśników zajmuje trochę czasu, dlatego dobrze jest wybierać patelnie naleśnikowe z rączkami, które się nie rozgrzewają zbyt mocno. Sprawdź patelnie naleśnikowe na tefal.pl;
- dobrze wymieszane składniki – każdy ma swoje idealne proporcje na ciasto naleśnikowe. Ich dokładne wymieszanie, aby nie zawierały grudek, jest bardzo ważne dla późniejszego smażenia;
- odrobina oleju do środka – dodanie niewielkiej ilości oleju jest o tyle praktyczne, że możesz smażyć naleśniki na suchej patelni i nie będą przywierały;
- przed smażeniem pierwszego naleśnika warto posmarować patelnię tłuszczem. Jeżeli w cieście naleśnikowym jest olej, następne naleśniki można smażyć nie dodając już tłuszczu;
- dobry naleśnik jest cienki, dlatego nalewamy tylko trochę ciasta (można użyć chochelki) i rozprowadzamy je na powierzchni patelni, obracając nią na boki.
Patelnie naleśnikowe od Tefal
Dobrej jakości patelnie naleśnikowe ułatwiają usmażenie idealnych naleśników. Uniwersalne patelnie naleśnikowe ze strony Tefal.pl pasują na różnego rodzaju kuchenki – znajdziesz tutaj patelnie na indukcję, gaz, prąd itp. Patelnie Tefal posiadają szereg udogodnień! Sprawdź naszą ofertę – https://www.tefal.pl/patelnie/patelnie-nalesnikowe/c/patelnie-nalesnikowe.
[ Treść sponsorowana ]