Które drewno kominkowe pali się najdłużej?

Drewno jest najstarszym paliwem stosowanym do nagrzania i oświetlania pomieszczeń, kominki są przeznaczone do palenia w nich wyłącznie drewnem. Może ono jednak występować w różnej postaci, np. brykiet, pellet. Wiele osób uważa drewno za jedno z najlepszych paliw kominkowych. Trzeba jednak wiedzieć, jakim drewnem można palić w kominku, aby nie trzeba było zbyt często dokładać do kominka i aby w pomieszczeniu było ciepło.

Jak wybrać drewno do kominka – które drewno kominkowe pali się najdłużej?

Wybierając drewno do kominka, trzeba wiedzieć, które drewno kominkowe pali się najdłużej. Przyczyną niskiej emisji ciepła przez kominek, może być stosowanie nieodpowiedniego rodzaju drewna. Najważniejsze jest, aby drewno było suche, dlatego palić można tylko sezonowanymi gatunkami drewna. Najlepiej sprawdza się surowce pochodzące z drzew liściastych, ponieważ iglaste drewno zawiera zbyt wiele żywicy. Sezonowanie polega na wielomiesięcznym przechowywaniu drewna, chodzi o to, aby doprowadzić do jak najmniejszej wilgotności opału. Bardzo ważna jest również twardość i gęstość oraz to, aby drewno miało jak najmniej kory. Każdy z gatunków daje trochę inny efekt, może to być palenie dużym ładnym płomieniem, albo długo utrzymujące się ciepło.

Jak długo pali się dąb? Sezonowany, wysuszony dąb doskonale nadaje się na opał, pali się równomiernie i długo wydzielając niewielki płomień oraz drażniący dym, pozostawia niewiele popiołu. Czas schnięcia drewna dębowego jest bardzo długi i może wynosić nawet 3 lata. W drewnie dębowym jest również duży udział kory, może to być nawet 20% ogólnej masy. Dąb charakteryzuje się:

– dobrą wydajnością i bardzo wysoką kalorycznością,

– dużą zawartością kory,

– długim okresem sezonowania.

Jakie są właściwości grzewcze buku i grabu?

Aby sprawdzić jakość drewna opałowego, wystarczy ocenić dym wydostający się z komina, powinien być przezroczysty i mieć lekko białawe zabarwienie. Taki dym oznacza, że wydzielane są minimalne ilości smogu, a dym składa się głównie z pary wodnej i dwutlenku węgla. Przy pomocy specjalnego urządzenia można wykonać pomiar wilgotności drewna, nie powinna być ona wyższa niż 20%. Innym popularnym drewnem kominkowym oprócz dębu jest buk. Jak długo pali się buk? Buk ma wysoką wartość energetyczną, dlatego jest chętnie wykorzystywany jako opał, jeśli drewno jest sezonowane, pali się wyjątkowo długo i daje dużo ciepła. Ważne jest, aby jego suszenie wynosiło około 2 lat, buk ma cienką korę, jej zwartość w ogólnej masie to około 2%. Drewno bukowe jest łatwo łupliwe, dlatego nie jest trudne w przygotowaniu na opał. Po spaleniu pozostawia niewielką ilość popiołu, wydziela również mało dymu. Najważniejsze cechy drewna bukowego to:

– niska zawartość kory,

– bardzo dobra wartość opałowa ze względu na dużą wartość kaloryczną i długi czas palenia,

– dobra łupliwość,

– okres sezonowania nie musi być taki długi jak np. w przypadku dębu.

Jak długo pali się grab? Drewno grabu charakteryzuje się jednolitą strukturą, pali się bardzo długo i dostarcza dużą ilość ciepła. Jego zaletą jest duża gęstość, co przekłada się na ilość energii do ogrzewania, podczas spalania wydziela niewielką ilość dymu. Kora grabu jest gładka i cienka, stanowi około 7% całości, czas schnięcia drewna wynosi 2 lata. Pień drzewa zazwyczaj jest falowany, przyrosty mają charakterystyczny falisty kontur, jest to drewno dosyć trudno łupliwe, ale nadaje się do wszystkich typów kominków. Główne właściwości drewna grabowego to:

– szybki okres schnięcia,

– duża zawartość energetyczna i długi okres palenia,

–  niska zawartość kory.

 

4 thoughts on “Które drewno kominkowe pali się najdłużej?”

  1. Ja do kominka kupuję zawsze buk i grab. Dąb kupowałem wcześniej i może faktycznie pali się trochę krócej ale przy kominku który jest głównie for fun nie ma to aż tak dużego znaczenia – nie pali się w nim cały dzień tylko rozpalany jest przykładowo pod wieczór aby nadać klimat. Patrząc jednak na ceny drewna w tym roku… ehh. Zamawiam taką samą ilość praktycznie dwa razy drożej.

Leave a reply to Michał Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ciasteczka

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie plików Cookies. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności.