Pojedynek ostrzy – nóż ceramiczny i stalowy

White ceramic knife in action

Zastanawiasz się nad zmianami w swojej kuchni? Rozważasz zakup noża ceramicznego, ale nie wiesz, jak wybrać? Sprawdź nasz artykuł z video, który pozwoli Ci dokonać właściwej decyzji!

Historia i czołowe marki

Pierwsze modele noży ceramicznych na rynek wprowadza marka Kyocera z japońskiego Kyoto. Po odniesieniu spektakularnego sukcesu, zaczyna pojawiać się pierwsza konkurencja, która po dziś dzień, wraz z prekursorem, należy do ścisłej czołówki firm zajmujących się produkcją noży ceramicznych. Do najbardziej rozpoznawanych należą między innymi Shenzen, Victorinox oraz Calphalon. Stopniowo powstają również mniejsze marki, które nie są tak mocno rozpoznawalne, jednak jakość oferowanych przez nie produktów i cena zyskują im coraz większe grono zwolenników. Przykładem może być tu choćby Feinzer.

Lepsze wrogiem dobrego?

Pomimo wielu pozytywnych komentarzy i nieco przewrotnego tytułu – nie można określać noża ceramicznego jako “lepszego” względem standardowych ostrzy. Posiada on odmienne właściwości i wiele przewag nad standardowymi nożami kuchennymi, aczkolwiek niektóre z jego wad są nadrabiane właśnie przez najbardziej rozpowszechnione modele noży. Jeśli chcemy lepiej zrozumieć, dlaczego nóż ceramiczny zdobył tak wielką popularność, musimy przyjrzeć się bliżej jego charakterystyce:

– Zalety:
* W porównaniu do przeciętnego noża, ostrza ceramiczne posiadają znacznie większą żywotność, dzięki odporności na rdzewienie, która powoduje kres życia większości noży.
* Noże ceramiczne nie podlegają podczas krojenia negatywnemu wpływowi “żrącemu” niektórych składników z naszej kuchni, takich jak cebula, olej, czy cytryna, powodujących stopniowe niszczenie przeciętnych ostrzy.
* Ich gładka, nieporowata powierzchnia oraz specyfika ostrza sprawia, że nie przenoszą one smaku ani zapachu. Dzięki temu zaraz po krojeniu dodatków o wyrazistym smaku będziemy mogli przerzucić się na porcjowanie mięsa, bez konieczności jakiegokolwiek czyszczenia noża (choć oczywiście – choćby zwykłe przepłukanie wodą jest jak najbardziej wskazane)
* Ostrza ceramiczne nie wchodzą w reakcje chemiczne z krojonym pożywieniem – jasne kawałki jabłka nie ciemnieją, a nasza sałata nawet w najmniejszym stopniu nie robi się gorzka.
* Ceramika posiada olbrzymią odporność na ścieranie i zarysowania; podobnie jest w przypadku noży. W skali Mohsa używanej do pomiaru twardości minerałów, wyroby ceramiczne plasują się niewiele dalej niż najtwardszy z nich – diament.
* Nóż ceramiczny, między innymi dzięki znacznie cieńszemu ostrzu, jest zdecydowanie bardziej ostry, niż jego stalowy odpowiednik. Najlepszym i pierwszym testem, jaki można przeprowadzić samodzielnie w domowych warunkach, jest przekrojenie pomidora. Jeśli zakupiliśmy oryginalny, wysokiej klasy nóż ceramiczny, powinno się ono obyć bez jakiegokolwiek oporu – zarówno skórka, jak i miękki miąższ w środku zostaną przeciętnie wręcz niezauważalnie. Nie może tu być jakiejkolwiek mowy o przygnieceniu, czy miażdżeniu jakiejkolwiek części warzywa.
* Niezwykła lekkość

– Wady:
* W związku z dość dużą kruchością, noży ceramicznych nie należy pozostawiać do czyszczenia w zmywarce.
* Podczas użytkowania noża ceramicznego zalecana jest zwiększona ostrożność – uderzenie bardzo często powoduje jego pękanie i późniejszy brak zdatności do użytku. To duży minus zwłaszcza dla tych, którzy często przygotowują swoje posiłki “w biegu”. Dobrą praktyką w takim przypadku jest również używania do krojenia desek drewnianych, bądź plastikowych – redukujemy w ten sposób dodatkowo ryzyko nadkruszenia ostrza.
* Cena profesjonalnych noży z ostrzami ceramicznymi jest zazwyczaj co najmniej kilkukrotnie wyższa, niż ich standardowych odpowiedników.
* Nóż ceramiczny odznacza się niemalże zerową sprężystością. W związku z tym będzie on niezdatny do sprawnego wykonywania niektórych czynności kuchennych, takich jak choćby filetowanie ryb.

Ostrzenie

Noże ceramiczne najwyższej klasy posiadają dożywotnią gwarancję ostrości. W przypadku jakiegokolwiek stępienia ostrza producenci oferują przywrócenie go do pierwotnego stanu funkcjonalności. Najlepsze marki idą czasem nawet o krok dalej – wspomniana wcześniej Kyocera zapewnia swoim klientom odbiór, zaostrzenie i ponowny transport do domu na własny koszt. Oznacza to jednak oczywisty, okres oczekiwania na powrót naszego profesjonalnego przyboru kuchennego.

Należy pamiętać, że nie należy próbować bez przygotowania samodzielnie próbować ostrzyć noża ceramicznego. W związku z jego niezwykłą twardością w tym celu firmy zajmujące się tym zawodowo używają specjalnych, diamentowych ostrzałek. Jeśli zaś zdecydujemy się jednak na ten krok używając innego rozwiązania – możemy utracić gwarancję producencką, bez gwarancji sukcesu. W razie, gdybyśmy jednak zdecydowali się na taką próbę, należy zaopatrzyć się w specjalną ostrzałkę przystosowaną do takich noży.

My ze swojej strony proponujemy wszystkim zainteresowanym poniższy krótki film instruktażowy, dotyczący właściwego wykonywania tej czynności:

Czas na zakupy!

Jeśli z Twojej strony zapadła już decyzja odnośnie zakupu noża ceramicznego musisz pamiętać, że w tym przypadku znacznie lepiej jest dołożyć nieco do zakupu i mieć pewność wieloletniego użytkowania. Często zdarza się trafiać w różnego rodzaju sklepach na produkty, które reklamowane są jako profesjonalne noże ceramiczne w niskich cenach. Nie daj się zwieść i porównaj ofertę liderów rynku, by przekonać się, ile faktycznie wynosi średni koszt noży zaopatrzonych w tego typu ostrza. Warto rozejrzeć się podczas swoich poszukiwań po ofercie sklepów internetowych, które proponują często wysokiej klasy towary w cenach promocyjnych. W momencie, gdyby jednak przyszło Ci do głowy “przycinanie kosztów”, przesyłamy Ci ten pouczający film domowego montażu z YT, który dotyczy testów noży ceramicznych, zakupionych w różnych miejscach:

Jak widać – zastosowano w nim między innymi wspomniany wcześniej test z pomidorem. Mamy nadzieję, że pozwoli Ci podczas zakupów dokonać trafnej weryfikacji towarów.

Wybór na ostrzu noża

Noże ceramiczne będą doskonałym wyborem dla wymagających oraz tych, których irytuje nieustanne stępianie się standardowych ostrzy. Jeśli pragniesz rozwijać swoje pasje kulinarne – z pewnością znacznie usprawni i ułatwi on przyrządzanie różnorodnych potraw.

W przypadku profesjonalnych kucharzy zastanawianie się nad zakupem wysokiej klasy noża ceramicznego… nie ma sensu. Jest to tzw. “must have” każdego zawodowca, umożliwiający mu wykonywanie jego profesji na zwiększonych obrotach. Mały ciężar i niewielka wymagana siła nacisku (w związku z jego ostrością) oszczędzają nadwyrężenie zarówno nadgarstka, jak i barku obciążonego przez wielogodzinną pracę w kuchni. Dodatkowo – brak jakiegokolwiek wpływu na składniki przygotowywanych potraw oraz możliwość natychmiastowego przechodzenia do oporządzania kolejnych elementów dań są wręcz nieocenionym atutem; a wszystko to w pakiecie z wszechstronnością i długowiecznością, które czynią nóż ceramiczny wyborem idealnym dla każdego szefa kuchni.

Życzymy Ci powodzenia w wyborze Twojego wymarzone noża ceramicznego i samych sukcesów w kuchni!

Zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z ostry-sklep.pl

1 thought on “Pojedynek ostrzy – nóż ceramiczny i stalowy”

  1. Długa, wartościowa treść; sporo czasu szukałem takiego artykułu, który w pełni udzieliłby mi informacji na pytania w kwestii wyboru pomiędzy standardowym, a ceramicznym nożem. Dzięki za ten tekst!

Leave a reply to Stanisław Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ciasteczka

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie plików Cookies. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności.