chleb upieczony na zakwasie
Kuchnia i gotowanie

Jak zrobić domowy zakwas chlebowy

Niektórzy mają to szczęście, że znają smak domowego chleba. Jeszcze większe mają ci, którzy znają smak chleba pieczonego w kaflowym piecu chlebowym.

Pieczenie chleba w domu

Trudno jest znaleźć w sklepie dobre pieczywo, a przecież stanowi ono podstawowy składnik naszych posiłków. Piekarnie wymyślają co raz to nowe gatunki chleba, ale nieustannie stosują w nich ulepszacze, które są niezdrowe i powodują, że po dwóch dniach chleb pleśnieje. To główny powód, dla którego coraz więcej osób decyduje się na pieczenie chleba w domu.

Przygodę z pieczeniem chleba najlepiej zacząć od chleba pszennego. Jest znacznie łatwiejszy i ładnie wyrasta. Po osiągnięciu wprawy można zacząć piec chleb z maki żytniej na zakwasie. Jest smaczniejszy i zdrowszy.

Jak zrobić zakwas na chleb

Zakwas jest niezbędny do wypieku pieczywa żytniego. Mąka żytnia w przeciwieństwie do pszennej zawiera znacznie mniej glutenu. Drożdże nie są w stanie podnieść mąki, do tego potrzebny jest znacznie silniejszy zakwas.

Zakwas na chleb jest niezwykle prosty do przygotowania, ale wymaga odrobinę cierpliwości. Do sporządzania zakwasu potrzebne są dwa składniki:
• mąka,
• woda.

Najlepiej użyć mąkę typu 700 i wyższym, ponieważ proces zakwaszenia zachodzi wtedy szybciej. Do sporządzenia zakwasu wystarczy nieduża ilość mąki i wody tyle, by po wymieszaniu powstało ciasto gęstości śmietany. Tak wymieszane ciasto przykrywamy gazą lub ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu. Optymalna temperatura dla zakwasu chlebowego to 25-30 stopni C. Po dwunastu godzinach zakwas mieszamy, a po kolejnych 12 zaczynamy dokarmiać, czyli dosypujemy trochę mąki (ok. 100 g) i taką ilość wody, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Obie czynności powtarzamy przez 5 dni. Po tym czasie możemy upiec nasz pierwszy chleb na zakwasie. Nie zużywamy go w całości, bo reszta będzie stanowiła tak zwany „starter”. Dzięki temu zaoszczędzimy czas. Jeżeli chleb zamierzamy piec codziennie, to starter zaczynamy dokarmiać, jeżeli rzadziej to w zamkniętym słoiku chowamy go do lodówki, gdzie będzie sobie spał. Przed kolejnym pieczeniem ożywiamy go przez dokarmianie.

Zakwas chlebowy z mąki żytniej doskonale nadaje się do sporządzenia domowego żuru.
———–
Zdjęcie: pixabay.com/TiBine
CC-License: CC0

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij