Jakie są najważniejsze korzyści ze stosowania żywności ekologicznej?

Coraz częściej konsumenci sięgają po produkty typu bio – czyli pochodzące z rolnictwa ekologicznego. Jakie są korzyści ze spożywania żywności ekologicznej? Przekonaj się — sięgnij po amarantus ekspandowany, nasiona chia oraz wiele innych wspaniałych artykułów spożywczych, które z pewnością zagoszczą na dłużej w Twojej kuchni!

Co to znaczy żywność ekologiczna?

Produkty z tej kategorii to te, które pochodzą z upraw niekonwencjonalnych. To znaczy, że żywność ekologiczna, taka jak amarantus ekspandowany czy inne zboża, jest uprawiana na polach, na których nie stosuje się sztucznych nawozów oraz środków ochrony roślin, a jedynie te naturalne. Ziemia, na której one rosną, ma dużo mniej metali ciężkich oraz pozostałych toksyn, ponieważ stosuje się na niej zasady zrównoważonego rolnictwa. Nie jest ona również wyjałowiona, gdyż regularnie stosuje się naturalne nawożenie, które wpływa na jakość gleby.

Korzyści zdrowotne ze stosowania żywności ekologicznej

Z uwagi na to, że takie rośliny uprawia się w bardzo korzystnych dla nich warunkach, dojrzewają one nieco wolniej, ponieważ nie są sztucznie przyspieszane do wzrostu. Mają szansę nabrać z gleby mnóstwo składników mineralnych i witamin. To sprawia, że żywność ekologiczna może być w nie bardziej zasobna, niż produkty z rolnictwa konwencjonalnego.

Jedząc na przykład amarantus ekspandowany z napisem „bio”, możesz być pewien, że dostarczy Ci on mnóstwa:

  • żelaza,
  • białka,
  • błonnika,
  • cynku,
  • selenu,

dla których sięgamy po produkty zbożowe. Pamiętaj, że zboża stanowią duży element codziennej diety – dbaj więc o to, by makarony kasze, płatki czy mąki w Twojej kuchni były z pewnego źródła!

Walory środowiskowe – wybieraj rozsądnie!

W codziennym życiu powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na swoje własne potrzeby, ale również na naturę. To z niej czerpiemy, więc w naszym własnym interesie jest to, aby jak najmniej ingerować w środowisko naturalne.

Produkty eko, takie jak amarantus ekspandowany bio, to wyroby zbożowe o minimalnym stopniu przetworzenia. Powstają z roślin, które rosną na polach odległych od szlaków komunikacyjnych, a więc mniej zanieczyszczonych metalami ciężkimi. Nawozi się je tylko naturalnie, więc nie wyjaławiają one gleby, a pozostałości ścierniska przeorywane są do gruntu, będąc dla niego naturalnym kompostem.

Jak smakuje żywność ekologiczna?

Przyzwyczajeni do żywności konwencjonalnej, często nie zdajemy sobie nawet sprawy, że można jeść zupełnie inaczej – używając mniej przypraw. W procesie wzrostu rośliny w rolnictwie niekonwencjonalnym ma ona szansę wysycić się nie tylko witaminami i minerałami, pozostając dłużej w glebie, ale również dojrzeć w słońcu i zyskać więcej garbników, cząsteczek zapachowych oraz smakowych.

Tym samym żywność ekologiczna smakuje bardziej naturalnie i prosto, ale też wydaje się bardziej intensywna pod tym względem. Sięgnij po nią, wybierając ulubione produkty ze sklepu ekologicznego online, i ciesz się gotowaniem innym niż  zwykle, dzięki produktom bio, które z pewnością docenisz jako smakosz dobrego jedzenia!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ciasteczka

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie plików Cookies. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności.