Dieta wskazana przy Helicobacter pylori

Dieta przy zakażeniu bakterią Helicobacter pylori jest czynnikiem wspomagającym leczenie farmakologiczne. Dzięki właściwemu odżywianiu żołądek zaczyna pracować prawidłowo, niwelowane są główne objawy infekcji i przyspieszany jest proces usuwania bakterii z organizmu.

Jakie są zasady diety przy Helicobacter pylori?

Osoby zmagające się z bakterią Helicobacter pylori powinny przede wszystkim regularnie spożywać posiłki. Nie należy dopuszczać do uczucia głodu, ponieważ produkowany jest wtedy kwas solny, którym bakteria żywi się. Nie należy również przejadać się, ponieważ dochodzi do nadprodukcji kwasu. Przerwy pomiędzy posiłkami powinny wynieść 2-3 godziny.

Zalecane jest przyjmowanie 4-6 małych posiłków, które nie będą obciążały żołądka. Posiłki należy jeść powoli, małymi kęsami. Pierwsze danie należy zjeść krótko po przebudzeniu, a ostatnie najpóźniej 2-3 godziny przed snem. Najlepiej jest stawiać na potrawy duszone lub gotowane na parze, bez smażenia.

Niezbędne jest także przyjmowanie 2-3 litrów wody mineralnej dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami. Można pić również zieloną herbatę lub herbaty ziołowe, takie jak rumianek czy dziurawiec. Dozwolona jest także kawa zbożowa z mlekiem oraz zupy warzywne.

Co można jeść przy Helicobacter pylori?

Gdy występuje Helicobacter pylori, dieta musi być bogata w białko, które wiąże nadmiar soków żołądkowych. W diecie powinny znaleźć się jajka, mleko, słodka śmietanka czy masło. Warto wybierać także produkty neutralizujące tę bakterię, czyli sok żurawinowy, zieloną herbatę, czosnek, cytrynę, ryby i orzechy włoskie.

W diecie obowiązkowo powinny znaleźć się warzywa i owoce, zwłaszcza brokuły. Jeżeli mięso, to tylko chude i delikatne, najlepiej drobiowe. Z przypraw można używać m.in. sól, cukier, sok z cytryny, pieprz ziołowy lub biały, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, bazylię, zioła prowansalskie, tymianek, ziele angielskie, wanilię.

Pozostałymi produktami zalecanymi w diecie przy Helicobacter pylori są oleje roślinne, siemię lniane, sucharki, kosza manna, biszkopty. W walce z zakażeniem pomaga także herbata z czystka i korzeń lukrecji. Po zakończeniu leczenia można wprowadzać powoli w pełni zbilansowaną dietę.

Czego unikać przy Helicobacter pylori?

Helicobacter pylori wymaga unikania produktów pobudzających do produkcji soki żołądkowe, czyli mocnych wywarów mięsnych i warzywnych, potraw smażonych, napojów gazowanych, alkoholu, kawy i mocnej herbaty, a także ostrych przypraw. Nie wolno jeść również warzyw kapustnych oraz strączkowych.

Z diety powinny zniknąć produkty tłuszczowe takie jak tłuste gatunki mięs i wędlin, podroby, produkty wędzone, peklowane, smażone, konserwy mięsne, ryby marynowane i solone. Należy unikać również ciast z kremem, słodyczy z alkoholem, czekolady, cukierków, dżemu, marmolady.

Chcąc zminimalizować skutki Helicobacter pylori i przyspieszyć proces leczenia, warto wdrożyć dietę zalecaną przez dietetyka. Jedząc określone potrawy oraz eliminując niektóre składniki, można szybko pozbyć się bakterii ze swojego organizmu.

[ Treść sponsorowana ]
Uwaga: Informacje na stronie mają charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpią porady lekarza.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ciasteczka

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie plików Cookies. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności.