Jest wiele metod parzenia kawy – niektóre wymagają więcej, a niektóre mniej wysiłku i czasu. Część osób preferuje te nowocześniejsze, w pełni zautomatyzowane lub niezmuszające do zbyt dużego zaangażowania z ich strony, podczas gdy inni są wierni tym tradycyjnym, które dziś nazywane są alternatywnymi. Do jednej z nich należy przelew. Niezbędne do przyrządzania kawy za pomocą tej metody są filtry! Sprawdź, jakie są ich rodzaje i który wybrać.
Filtry do kawy – rodzaje
Nie od dziś wiadomo, że filtry są ważnym elementem w procesie przyrządzania kawy za pomocą metody przelewowej. Przydają się także przy używaniu drippera czy aeropressu. Sprawiają one, że proces parzenia Twojego ulubionego napoju przebiega sprawniej, a jego smak i aromat jest intensywniejszy. Wśród rodzajów filtrów do kawy wyróżnia się tradycyjne, papierowe i porcelanowe. Mogą one być używane razem lub osobno w zależności od potrzeb i preferencji.
Tradycyjny i znany każdemu – filtr papierowy
Papierowe filtry do kawy to coś, co w swoim domu powinien mieć każdy. Są stosunkowo niedrogie i przydają się do przyrządzania napojów kawowych różnymi metodami, również tymi uznawanymi za alternatywne. Można wśród nich wyróżnić kilka rodzajów: te przeznaczone do tradycyjnego przelewu lub ekspresu oraz te, które sprawdzą się do urządzeń takich jak dripper czy aeropress. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby używać ich także samodzielnie – wkładając do kubka lub filiżanki. W ten sposób zrobisz przelew, nawet jeśli nie posiadasz do tego specjalistycznych sprzętów.
Alternatywa dla urządzeń – filtr porcelanowy
Wśród filtrów do kawy, poza papierowymi można wymienić także te porcelanowe. Wyglądem przypominają one filiżankę z małym spodkiem, na której dnie znajdują się dziurki, filtrujące napój. Filtry porcelanowe doskonale sprawdzą się jako alternatywa dla ekspresu przelewowego, drippera, aeropressu czy innych urządzeń. To świetny pomysł na prezent dla kogoś, kto nie ma w kuchni zbyt wiele miejsca na dodatkowy sprzęt. Za ich pomocą możesz zaparzyć kawę bezpośrednio do kubka, filiżanki czy dzbanka. Są one o tyle wygodniejsze w użyciu od papierowych, że dzięki płaskiemu spodkowi przy ich dnie można je postawić na naczyniu i swobodnie wlać wrzątek bez konieczności trzymania filtra. Jest to także zdecydowanie bezpieczniejsza metoda.
Dla prawdziwych smakoszy
Parzenie kawy za pomocą filtra porcelanowego to zdecydowanie metoda, która przypadnie do gustu prawdziwym kawoszom. W procesie tym niezbędne jest użycie również tego papierowego. Przyrządzany napój jest więc podwójnie filtrowany – przez papier, a następnie przez znajdujące się na dnie porcelanowego filtra dziurki. Tak zaparzona kawa będzie miała niesamowity smak i intensywny aromat. Jeśli zależy Ci na dobrej jakości przygotowywanych napojach, koniecznie zaopatrz się w porcelanowy filtr i zestaw papierowych do kompletu. Nasza palarnia kawy Cafe Panamera ma swojej ofercie oba te produkty, sprawdź na stronie internetowej i wybierz sprzęt dla siebie!