Krajalnica do wędlin i serów – dlaczego jest tak ważna w gastronomii?

Wysokiej jakości sprzęt AGD w gastronomii ma szczególne znaczenie pod kątem komfortu codziennej pracy. Omawiane urządzenia przekładają się również na znaczną oszczędność czasu przeznaczonego na przygotowywanie składników. Dlaczego krajalnica do wędlin i serów jest szczególnie ważna w gastronomii?

Zastosowanie krajalnicy do wędlin i serów

Podstawowym zastosowanie krajalnicy do wędlin i serów jest krojenie produktów spożywczych przy pomocy ostrej, wolnoobrotowej tarczy. Otrzymanie plastrów równej grubości jest możliwe dzięki prowadnicy – jednej ze składowych urządzenia.

Elementy krajalnicy mające bezpośredni kontakt z żywnością wykonane są zazwyczaj z materiałów nierdzewnych, co stanowi zabezpieczenie przed korozją i nadmierną eksploatacją. Szereg zalet omawianego urządzenia przekłada się na ponadprzeciętną popularność w punktach gastronomicznych, a także firmach cateringowych.

Krajalnica a oszczędność czasu

Krajalnica do sera i wędlin stosowana w gastronomii gwarantuje przede wszystkim oszczędność czasu. Ręczne pokrojenie wszystkich składników jest praktycznie niemożliwe przy większych zamówieniach. Z tego względu krajalnica stanowi urządzenie niezbędne w przypadku takich punktów jak:

  1. Restauracje
  2. Firmy cateringowe
  3. Sklepy mięsne
  4. Stoisko mięsno wędliniarskie w sklepie spożywczym

Utrzymanie czystości w kuchni

Stosowanie krajalnicy w gastronomii pozwala na utrzymanie zwiększonego porządku w miejscu pracy.

Dodatkową zaletą urządzenia jest niezmienna grubość otrzymanych plastrów, niezależnie od czasu krojenia. Dzięki temu wędliny i sery wyglądają znacznie estetyczniej, oddziałując tym samym na pozytywny odbiór dania.

Krajalnica w cateringach i dużych restauracjach

Krajalnica do wędlin i serów stanowi niezbędny sprzęt AGD w dużych restauracjach i firmach cateringowych. Jednym z priorytetów obowiązujących w tego typu przedsiębiorstwach jest oszczędność czasu. Osobne pokrojenie produktów zajmuje cenne minuty, na które nie może sobie pozwolić catering przygotowujący kilkaset posiłków dla Klientów.

Krajalnica do sera i wędlin pozwala na dokładne wydzielenie porcji, co przekłada się na szczegółowe określenie dostarczanych składników odżywczych. Dana cecha ma fundamentalne znaczenie w przypadku cateringów dietetycznych, dbających o prawidłową kaloryczność każdego z posiłków.

Czym się kierować przy wyborze krajalnicy?

Dokonując wyboru krajalnicy należy mieć na uwadze przede wszystkim wielkość danego punktu gastronomicznego. Spora ilość zamówień może się wiązać z zakupem urządzenia rozbudowanego o dodatkowe akcesoria oddziałujące na komfort użytkowania. W przypadku krojenia sporej ilości produktów najlepiej sprawdzą się modele półautomatyczne oraz automatyczne.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ciasteczka

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie plików Cookies. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności.