Jak zrobić domowy zakwas chlebowy

Niektórzy mają to szczęście, że znają smak domowego chleba. Jeszcze większe mają ci, którzy znają smak chleba pieczonego w kaflowym piecu chlebowym.

Pieczenie chleba w domu

Trudno jest znaleźć w sklepie dobre pieczywo, a przecież stanowi ono podstawowy składnik naszych posiłków. Piekarnie wymyślają co raz to nowe gatunki chleba, ale nieustannie stosują w nich ulepszacze, które są niezdrowe i powodują, że po dwóch dniach chleb pleśnieje. To główny powód, dla którego coraz więcej osób decyduje się na pieczenie chleba w domu.

Przygodę z pieczeniem chleba najlepiej zacząć od chleba pszennego. Jest znacznie łatwiejszy i ładnie wyrasta. Po osiągnięciu wprawy można zacząć piec chleb z maki żytniej na zakwasie. Jest smaczniejszy i zdrowszy.

Jak zrobić zakwas na chleb

Zakwas jest niezbędny do wypieku pieczywa żytniego. Mąka żytnia w przeciwieństwie do pszennej zawiera znacznie mniej glutenu. Drożdże nie są w stanie podnieść mąki, do tego potrzebny jest znacznie silniejszy zakwas.

Zakwas na chleb jest niezwykle prosty do przygotowania, ale wymaga odrobinę cierpliwości. Do sporządzania zakwasu potrzebne są dwa składniki:
• mąka,
• woda.

Najlepiej użyć mąkę typu 700 i wyższym, ponieważ proces zakwaszenia zachodzi wtedy szybciej. Do sporządzenia zakwasu wystarczy nieduża ilość mąki i wody tyle, by po wymieszaniu powstało ciasto gęstości śmietany. Tak wymieszane ciasto przykrywamy gazą lub ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu. Optymalna temperatura dla zakwasu chlebowego to 25-30 stopni C. Po dwunastu godzinach zakwas mieszamy, a po kolejnych 12 zaczynamy dokarmiać, czyli dosypujemy trochę mąki (ok. 100 g) i taką ilość wody, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Obie czynności powtarzamy przez 5 dni. Po tym czasie możemy upiec nasz pierwszy chleb na zakwasie. Nie zużywamy go w całości, bo reszta będzie stanowiła tak zwany „starter”. Dzięki temu zaoszczędzimy czas. Jeżeli chleb zamierzamy piec codziennie, to starter zaczynamy dokarmiać, jeżeli rzadziej to w zamkniętym słoiku chowamy go do lodówki, gdzie będzie sobie spał. Przed kolejnym pieczeniem ożywiamy go przez dokarmianie.

Zakwas chlebowy z mąki żytniej doskonale nadaje się do sporządzenia domowego żuru.
———–
Zdjęcie: pixabay.com/TiBine
CC-License: CC0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ciasteczka

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie plików Cookies. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności.